اخلاق
از نظر دانشمندان، اخلاق یک مقوله کاملا علمی بوده که به خصوصیات مثبت و منفی افراد دلالت دارد اما برای تعریف اخلاق به زبان ساده می توان گفت که اخلاق مجموعه ویژگی های فردی است که باعث واکنش های مختلف در موقعیت ها و شرایط متفاوت روزمره می شود. بخشی از شکل گیری اخلاق به خانواده و اطرافیان هر فرد بستگی دارد و بخش دیگر آن عموما با قرار گیری در اجتماع شکل می گیرد. اما مهم بخش اعظم آن است که به فطری بودن اخلاق اشاره دارد. به بیان دیگر عموم مردم فکر می کنند که خلق و خوی آن ها کاملا فطری است البته باید خاطر نشان کرد که برخی به ارثی بودن اخلاق نیز باور دارند. حتما برای شما هم تا به حال پیش آمده باشد که شنیده یا دیده باشید که خصوصیات اخلاقی کسی عینا شبیه یکی دیگر از بستگانش باشد، گرچه ممکن است این فرضیه ها درست باشند اما از لحاظ علمی بیشتر اخلاق توسط اطرافیان هر فرد شکل می گیرد. در واقع این ارثی بودن اخلاق در این نیست که مثلا چون پدر دست و دلبازی داشته اید، شما نیز دست و دلباز خواهید شد بلکه با دیدن رفتار پدر خود آن را یاد گرفته و با آن خو می گیرید در نتیجه این اخلاق نیز در آینده، بخشی از ذات شخصیتی شما خواهد شد.
اگر از لحاظ روانشناسی بخواهیم به سوال اخلاق چیست پاسخ دهیم باید این گونه گفت که تعریف اخلاق در روانشناسی نیز یک علم است که پاسخ های رفتاری شما را در بر می گیرد.
عبارت اخلاق یا ethics در حوزه های مختلف تعریف و کاربرد دارد که از رایج ترین آن ها می توان به تعریف اخلاق حرفه ای و اخلاق کسب و کار و یا تعریف اخلاق اجتماعی اشاره کرد. اخلاق حرفه ای و کسب و کار آن دسته از رفتار هایی است که شما باید در حرفه و شغل خود داشته باشید. هر سازمان یک سری از این ویژگی ها را به عنوان استاندارد می شناسد که برای هر عضو آن سازمان، رعایت آن ها جز اصلی شرایط کاری است. اگر در اینترنت جستجو کنید و چند مقاله در مورد اخلاق در کسب و کار بخوانید، به اهمیت آن در فضای حرفه ای ارگان ها و نظمی که از آن حاصل می شود پی خواهید برد.
اخلاق اجتماعی نیز آن دسته از رفتار ها و واکنش هایی است که شما در جامعه موظف به رعایت آن هستید. شاید بتوان این گونه از اخلاق را قوانین انسانی دانست.
همان طور که دیدید اخلاق جنبه های مختلفی دارد اما حال فارغ از اقسام اخلاق می توان به فلسفه اخلاق اشاره کرد. فلسفه ای که پس از پی بردن انسان به برخی ارزش ها مطرح شد. در واقع باید گفت که فلسفه اخلاق شامل دو حوزه اخلاق هنجاری و فرا اخلاق است که در مقاله فلسفه اخلاق به آن می پردازیم.
در نهایت می توان گفت با اخلاق بودن یعنی واکنش درست در هر موقعیت. با اخلاق بودن ویژگی ای است که شاید رعایت آن بعضا سخت باشد اما نتیجه ای دلنشین دربر دارد.
عناوین مرتبط: ارزش های شخصی, رشد و توسعه فردی