استرس

 

استرس تجربه ای است که برای بسیاری از ما اتفاق افتاده است. اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، استرس همان حس ناخوشایند شب امتحان است که معمولا برای همه پیش می آید، چه کسانی که درس خوانده اند و چه کسانی که لای کتاب را هم باز نکرده اند. البته این فقط یک مصداق بارز از مفهوم استرس است که می توان گفت همه به نوعی آن را تجربه کرده اند.

در این مقاله در مورد استرس و اضطراب اطلاعات بیشتری بدست می آوریم.
استرس یا stress زمانی بوجود می آید که احساس کنیم منابع، زمان و انرژی ما برای رسیدن به هدف مورد نظر کافی نیست. البته باید به این موضوع توجه داشت که استرس یا فشار روانی هم می تواند منفی باشد و هم مثبت.
استرس مثبت می تواند ما را به انجام کار های مهمی که باید انجام دهیم وا دارد. اما استرس منفی زمانی بوجود می آید که ما تمام تلاش خود را انجام داده و پیش بینی های مهم را نیز لحاظ کره ایم. در واقع در اینجا مبارزه با استرس بیان می شود، زیرا اگر نتوانیم مدیریت استرس را انجام دهیم، دچار صدمات جسمی و روحی می شویم.
چگونه استرس را مدیریت کنیم؟
اینکه چگونه استرس را کنترل کنیم، می توان گفت تا حد زیادی بستگی به میزان کنترل شما روی خودتان دارد، اما می توان به طور خلاصه به روش های زیر اشاره کرد:
1)موقعیت هایی که ممکن است اگر در آن قرار بگیرید دچار استرس شوید را در ذهن خود مجسم کنید تا هنگام قرارگیری در آن موقعیت آمادگی لازم را داشته باشید.
2)سعی کنید در مورد آن مشکل که موجب استرس در شما شده است صحبت کنید تا اینکه مدام خودخوری کنید.
3)زندگی همیشه کار نیست، پس به تفریح نیز توجه کنید. تفریح نقش بسزایی در کاهش استرس دارد.
4)تا حد امکان از پذیرفتن وظایف متعدد اجتناب کنید.
بعضی از افراد نیز در پاسخ به این سوال که چگونه استرس نداشته باشیم به سراغ روش های منفی و مضر می روند که از جمله می توان به استعمال دخانیات، عقب انداختن کارها و خود را به بیخیالی زدن اشاره کرد.
همانطور که اشاره شد همانطور که استرس مثبت می تواند فوایدی برای ما داشته باشد، استرس منفی نیز می تواند اثرات مخربی داشته باشد که از جمله می توان به کاهش قدرت ایمنی بدن و گرفتار شدن به بیماری ها، کم شدم حافظه، کاهش خودباوری و اعتماد به نفس و اثار مخرب روی کلیه و قلب و... اشاره کرد.
برای رفع استرس چه باید کرد؟
این سوال که چگونه استرس را از بین ببریم همیشه در مباحث روانشناسان و همچنین در برنامه های تلوزیونی گفته شد است، زیرا چنانچه نتوانیم استرس را در مواقع ضروری از بین ببریم می تواند اثرات مخرب داشته باشد.
1) ورزش را فراموش نکنید.
2) نه گفتن را یاد بگیرید.
3) نفسی عمیق بکشید: اینکار هوای تازه ای را وارد ریه های شما می کند و از استرس شما کم می شود
4) بیکاری و تنهایی دو عامل استرس زا است، چون در این حالت مدام فکر های استرس زا و بیهوده سراغ ما می آید.
5) اگر این کار ها به درمان استرس شما کمکی نکرد، از یک روانشناس کمک بخواهید.