مدیریت استراتژیک
مدیریت استراتژیک یا strategic Management یکی از انواع چندگانه مدیریت است که برای موفقیت هر مجموعه ای لازم و ضروری است. در این مقاله مدیریت استراتژیک را بهتر خواهیم شناخت.
مدیریت استراتژیک چیست؟
همان طور که می دانیم تصمیمات و اهداف یک شرکت به سه دسته اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم بندی می شوند. در مدیریت استراتژیک مجموعه تصمیمات و هدفگذاری هایی مطرح می شوند که قرار است در آینده به مرحله اجرا در آیند. در واقع در این مدت اقدامات اولیه و همچنین تمام پیش بینی های لازم برای اینکه این اهداف در آینده به تحقق بپیوندد، انجام می شود تا هنگام اجرای این طرح ها در آینده مشکلی پیش نیاید. مشخص کردن اهداف و راهکار هایی که قرار است در آینده اجرا شود، باید به گونه ای تعریف شود که با اهداف و چشم انداز های آن مجموعه هماهنگ باشد.
هیچ کس قادر به پیش بینی کامل آینده نیست. به همین دلیل آشنایی با مفاهیم مدیریت استراتژیک می تواند به ما کمک کند که تا حدود زیادی خیال خودمان را از آینده مجموعه خود راحت کنیم و ما را به گونه ای در مهارت تصمیم گیری توانا می سازد که اگر در آینده تغییرات زیادی در سیستم اقتصادی یا سیاسی کشور به وجود آمد متحمل کم ترین زیان ممکن شویم.
اگر بخواهیم به تاریخچه مدیریت استراتژیک اشاره کنیم باید گفت که بحث مدیریت استراتژیک قدمت زیادی دارد. کلمه استراتژی از کلمه یونانی گرفته شده است و در واقع به نقشه ها و اقداماتی اطلاق می شود که فرماندهان برای پیروزی در جنگ طراحی می کردند.
مدیریت استراتژیک نیز مانند هر نوع مدیریت دیگری دارای قواعد و مراحلی است و باید در عمل رعایت گردد.
مراحل مدیریت استراتژیک به شرح زیر می باشد:
1- مرحله تدوین و طراحی استراتژی ها: در این مرحله استراتژی های شرکت مشخص می شود. با توجه به اهداف مجموعه و مقاصدی که در نظر دارد که در آینده به آن ها دست یابد و همچنین میزان بودجه مالی که در اختیار دارد و می تواند به این کار اختصاص دهد، این استراتژی ها تعریف می شود.
2- اجرایی کردن استراتژی ها: در این مرحله استراتژی های طراحی شده مطابق با اهداف سازمان به مرحله اجرا در می آید.
3- ارزیابی و بررسی استراتژی ها: بررسی طرح ها و ایده هایی که به مرحله اجرا رسیده اند باید همیشه به نحو احسن انجام شود. زیرا در این مرحله است که مشخص می شود طرح های اجرایی تا چه میزان موفق بوده است و در واقع اگر مطابق پیش بینی انجام نشد باید در نحوه اجرای آن تغییراتی ایجاد گردد یا آن را به طور کلی حذف کرده و طرح دیگری را جایگزین کرد.
در پایان بهتر است بعضی از ویژگی های مدیریت استراتژیک را مورد بررسی قرار دهیم.
- از آن جایی که این مدیریت برای مجموعه بسیار مهم بوده است، بنابراین هر کسی نمی تواند این استراتژی ها را تدوین نماید، بنابراین باید این کار بر عهده مدیران اصلی مجموعه باشد.
- با توجه به این موضوع که این مدیریت به آینده توجه دارد، باید به طور کامل اهداف مربوط به استراتژی هایی که تدوین می شود، مشخص باشد.
- مدیریت استراتژیک وظایف هر یک از کارکنان مجموعه را به طور کامل مشخص می کند. رسیدن به اهداف طرح های تعریف شده نیازمند کاری گروهی و همه جانبه است و همه افراد مشغول به کار در مجموعه باید وظایف خود را انجام دهند.
عناوین مرتبط: مقالات رشد و توسعه کسب و کار