نگرش


نگرش یا Attitude هر کس نسبت به زندگی، شغل، اهداف و سایر زمینه ها، باعث ساخت تیپ های شخصیتی خاصی از وی می شود که می توان در مورد آن فرد گفت، آیا در مجموع دیدگاه مثبتی نسبت به زندگی اش دارد یا خیر. به طور کلی اگر بخواهیم تیپ های شخصیتی را در این زمینه دسته بندی کنیم، به سه دسته مثبت، نرمال و منفی می رسیم. در واقع این سه دسته همان خوش بین، واقع بین و بد بین هستند. در مورد ویژگی های این دسته بندی ها می توانید در مقالات و عناوین دیگر همین سایت (مثل مثبت اندیشی)، بیشتر بخوانید.

حال می خواهیم بدانیم اصلا نگرش به چه معناست و چه تاثیراتی در روند زندگی و تصمیماتی که می گیریم، خواهد داشت. اجازه دهید ابتدا ببینیم تعریف نگرش چیست؟ همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد، نگرش یا دیدگاه، به طرز تفکر و دید شما نسبت به پیرامون شما تلقی می شود. در واقع اینکه شما جهان را چگونه می بینید، نگرش شما محسوب می شود. طبیعی است که به تعداد آدم های روی زمین ممکن است نگرش های متفاوتی وجود داشته باشد، اما روانشناسان برای مطالعه بهتر این مقوله، انواع نگرش را به دسته های عمومی تری تقسیم کرده اند. اگر بخواهیم به طور کاملا کلی این مسئله را دسته بندی کنیم به همان سه دسته ذکر شده در بالا خواهیم رسید، اما دسته بندی روانشناسان با دقت بیشتری لحاظ شده است. در واقع در حوزه روانشناسی، نگرش به دو دسته پویا و ثابت تقسیم می شود که ربطی به خوش بینی و بد بینی فرد ندارد. افرادی که نگرش پویا دارند، همواره در زندگی برای رسیدن به خواسته خود تلاش می کنند، اگر در جایی به بن بست برسند مسیر هدف یا به طور کلی هدف خود را تغییر می دهند. این افراد عموما موفقیت های بیشتری را کسب می کنند چرا که هرگز دست از یافتن مسیر های جدید برای رسیدن به مقصد خود، نمی کشند.
افرادی که نگرش ثابت دارند نیز برای رسیدن به هدف خود تلاش زیادی می کنند. اما ریسک پذیری این افراد بسیار کم است در نتیجه شانس خود را در مسیر های جدید به ندرت امتحان می کنند و همین امر بعضا موجب شکست آن ها می شود. اگر این افراد از ابتدا در مسیر درست قدم بگذارند، موفقیت آن ها حتمی است اما اگر در مسیر اشتباه پیش بروند و شکست بخورند، به جای تغییر مسیر، ترجیح می دهند از نقطه ای که شکست را تجربه کرده اند، مجددا شروع کنند. در این موارد است که تغییر نگرش به کمک این افراد می آید.
تغییر نگرش می تواند کمک بسزایی به افرادی که دچار تزلزل در تصمیم گیری شده اند، داشته باشد. فردی که پشتکار دارد اما مدام در مسیر اشتباه تلاش می کند، مسلما از نرسیدن به هدف خود خسته شده و روزی دست از تلاش هم بر می دارد. اگر بتوان نگرش این فرد را نسبت به مسیر انتخابی اش تغییر داد، اگر بتوان به او ثابت کرد که تنها یک راه برای رسیدن به هدفش وجود ندارد، تغییر و تحولی در نگرش وی ایجاد شده که بسیار در موفقیت او موثر است.
وجود نگرش درست در زمینه های مختلف از جمله شغل، تحصیل، زندگی و حتی ازدواج و تشکیل خانواده، در تصمیم گیری ها به کمک فرد می آید اما این که یک شخص همیشه نگرش مثبت در زمینه های ذکر شده داشته باشد و به نوعی خود را به دست تقدیر بسپارد، ممکن است ضرر هایی را به همراه داشته باشد. احتیاط و جوانب را سنجیدن همیشه شرط عقل بوده و هست. در حقیقت داشتن دیدگاه مثبت به خودی خود خوب است، این که می گوییم گاهی باید بیشتر دقت کرد به خاطر تعریف غلطی است که از این مسئله در میان عموم رایج شده است.
اگر شما فردی هستید که بی گدار به آب می زنید و در دل خود می گویید من نسبت به این موضوع خوش بین هستم یا هر چه باداباد، نگرش مثبتی نسبت به وقایع اطراف خود ندارید. زمانی که با تحقیق و اشراف کامل به موضوعی، در آن قدم بر می دارید، اگر برایتان مانعی ایجاد شد، به جای کنار کشیدن، اقدام به بر طرف کردن آن مانع کردید، شما فردی هستید با نگرش مثبت. پس یک بار برای همیشه این تعریف را در ذهن خود به ثبت برسانید تا برخی از اشتباهات خود را گردن دیدگاهی که به زندگی داشتید نیاندازید.
در نهایت، نگرش های متفاوت در زندگی فرد ممکن است او را در مسیر های مختلفی قرار دهد، مدیریت این مسیر هاست که اهمیت بیشتری دارند و این مدیریت با تمرکز بر روی هدف، داشتن انگیزه و هدفمند بودن است که محقق می شود. پس اگر در صدد بهبود نگرش خود برامدید، در راستای رشد و توسعه فردی نیز قدم بردارید تا با سرعت و کیفیت بیشتری به نتیجه مطلوب و دلخواه خود برسید.
عناوین مرتبط: ویدیو آموزشی رشد و توسعه کسب و کار